Produktutveckling hos Nor-Maali – WE MAKE IT TO LAST

23/12/2021

Nor-Maali har från allra första början utvecklat högkvalitativa och lättanvända produkter till sina kunder. Att hitta nya lösningar, teknologier och arbetssätt har alltid varit viktigt för företaget. Under de senaste decennierna har kundernas behov förändrats – vid sidan av funktionalitet och hållbarhet spelar miljövänlighet och säkerhet en allt viktigare roll. Vårt främsta mål är att tillhandahålla rätt lösning för våra kunders behov, kombinerat med högklassig teknisk support – oavsett om det är fråga om en lösningsmedelsbaserad eller vattenbaserad lösning eller en modern isocyanatfri lösning (NISO).

Produktutvecklingsprocessen

Produktutvecklingsprojekt är långsiktiga till sin natur och kräver en stor mängd tester och arbetstimmar. Korrosionsklassprovning tar vanligtvis flera månader. ”Vår utvecklingsprocess är uppbyggd på så sätt att vi samtidigt med långtidstesterna genomför provmålningar både i våra egna lackeringsanläggningar och i våra kunders lokaler. På så sätt kan vi snabba upp processen eftersom vi kan göra finjusteringar i ett tidigare skede”, säger Janni Lavikainen vid Nor-Maalis produktutveckling.

”Forsknings- och utvecklingsarbete bedrivs kontinuerligt. En del av det fokuserar på att kartlägga nya tekniska lösningar och en annan del på att modifiera befintliga produkter. När den är som bäst fungerar produktutvecklingsprocessen som en helhetslösning för kunderna. Men att utveckla och tillhandahålla lämpliga produkter för att täcka de nödvändiga funktionerna är bara en del av det hela. Det behövs dessutom tekniskt stöd för målningsarbetet. Vid provmålningar hos kunder kan vi gå igenom produktspecifika tips mycket detaljerat. Utvärderingar av målningsutrustning och produkternas livscykel ända fram till avfallshanteringen är också viktiga delar av vår produktutveckling och kundservice”, fortsätter Janni Lavikainen.

Produktutveckling hos Nor-Maali - WE MAKE IT TO LAST

Produktutvecklingskemist Janni Lavikainen (M.Sc. Polym. Chem.) har arbetat på Nor-Maali ca 1,5 år. Under den tiden har hon varit med och utvecklat flera miljövänliga produkter. Interaktion med Nor-Maalis säljavdelning och kunder har varit en viktig del av arbetet.

Miljövänligare och säkrare alternativ

Vår produktutveckling av industrifärger styrs idag starkt av aspekter som är relaterade till miljön och förnybara naturmaterial. Industrifärgernas miljövänlighet beror på många faktorer:

  • En av de viktigaste faktorerna är mängden flyktiga organiska föreningar (VOC) i färgen. VOC-halten kan beräknas på två sätt, antingen genom att utveckla lösningsmedelsburna produkter med hög torrhalt eller vattenbaserade lösningar. I synnerhet vattenbaserade produkter uppnår en VOC-halt som är klart under 100 g/l. Under de senaste åren har vi gjort stora framsteg i produktutvecklingen för att minska VOC-koncentrationerna genom att ta fram ett antal vattenburna produkter och lösningsmedelsburna produkter med hög torrhalt.
  • Snabbare torkning av färger både under standardförhållanden och vid lägre temperaturer samt färg för målning direkt på metall (direct-to-metal, DTM) gör att kunderna kan slutföra processen snabbare och därmed få lägre energikostnader. Produkterna kommer i väg tidigare från målningshallarna, vilket gör att man kan optimera värme och ventilation. Med rätt produktval kan även behovet av separata torkugnar elimineras helt eller så kan man uppnå det önskade resultatet med betydligt lägre temperatur.
  • Miljövänligheten i produktutvecklingsprocessen börjar med färgråvarorna. I produktionen av våra färger använder vi så långt det är möjligt råvaror från förnybara råvarukällor i stället för fossila. Därigenom kan vi också minska vårt totala koldioxidavtryck.

Klassificeringarna av kemiska föreningar förfinas och förändras hela tiden. Det tar vi hänsyn till i vår produktutveckling för både nya och befintliga produkter. Kundernas medvetenhet om miljö och användarsäkerhet sätter också press på produktutvecklingen att hitta mer hållbara och säkrare råvarualternativ. Vi strävar efter att välja så användarvänliga ingredienser som möjligt för våra produkter samtidigt som vi upprätthåller bästa möjliga prestanda. ”Nor-Maali var en pionjär inom moderna NISO-produkter redan för tio år sedan – vår senaste innovation NoreFast HS är en helt ny lösning för marknaden”, säger Janni Lavikainen.

Produktutveckling hos Nor-Maali - WE MAKE IT TO LAST

Produktutveckling hos Nor-Maali – WE MAKE IT TO LAST

Normafloor Aqua – Vattenburen skydd för betongytor

14/6/2024 Normafloor Aqua är en vattenburen epoxifärg från Nor-Maali, CE-märkt och M1-godkänd, lämplig för betonggolv. Normafloor Aqua är ett utmärkt val för golv i offentliga utrymmen, lager, källare, garage, ishallar, fabriker och pappersmaskinhallar.

Kavamet ökar sin processeffektivitet med investeringar och Normathane 50 FD

13/6/2024 Verkstaden Kavamet har gjort betydande investeringar för att utveckla sin produktion genom att bygga en ny blästringsanläggning och måleriverkstad. Polyuretantäckfärgen Normathane 50 FD, som företaget använder, har också medfört många fördelar i processen.

Lär känna våra medarbetare:

11/6/2024 Nor-Maalis finska försäljningsteam erbjuder expertservice inom industrifärger. Försäljningschef Vesa Kolehmainen leder teamet, som inkluderar Marko Patrikainen, Niko Kallio, Juhani Korajoki, Pasi Hippeläinen och Ilia Stefanov. Teamet betonar samarbete och snabb, högkvalitativ kundservice, som anpassas sig till kundernas föränderliga behov. Nor-Maali värdesätter långvariga kundrelationer som återspeglar ömsesidigt förtroende.

EPD-miljödeklarationer för Nor-Maalis vattenbaserade produkter

6/6/2024 Nor-Maalis vattenbaserade produkter Epocoat Aqua Primer och Norecryl Aqua DTM är nu EPD miljövarudeklaration verifierad. Tidigare har Nor-Maalis produkter redan haft EPD-miljödeklaration för den vattenbaserade Norepox Aqua DTM samt sju lösningsmedelsbaserade färger.

Nor-Maali har beviljats ett ISO 45001-certifikat

4/6/2024 Nor-Maali Oy:s arbetsmiljö- och säkerhetssystem är nu ISO 45001-certifierat. Att Nor-Maali Oy har erhållit ISO 45001-certifikatet är ett konkret bevis på det långsiktiga och effektiva arbete som har bedrivits inom företaget i fråga om arbetsmiljö och säkerhet under flera år.