Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahlin vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen

1/4/2021

Nor-Maalin vesiohenteisten tuotteiden, kuten Normadur Aqua DTM:n maalauksessa maalaustavalla ja olosuhteilla on merkitystä. Maalien ruiskutusominaisuuksien ja olosuhteiden vaikutusta onnistuneeseen lopputulokseen Nor-Maalin testimaalaamossa tarkastelee Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahl. Miika kertoo työstänsä sekä antaa vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen.

Miika on työskennellyt ruiskumaalauksen parissa 25 vuotta ja hänellä on vankka kokemus sekä teollisesta maalauksesta että pienemmän mittakaavan testimaalauksesta. Nor-Maalissa hän on ollut syksystä 2018 saakka, jota ennen hän työskenteli 19 vuotta teollisuudessa.

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä

Miika Bergdahl

Osana tuotekehitystä ja teknistä palvelua

Aloitettuaan Nor-Maalissa, Miikan näkemys maaleista ja niiden käyttöön vaikuttavista tekijöistä avartui huomattavasti. Jotta asiakas saa käyttöönsä toimivan tuotteen, on se vaatinut huomattavan määrän tuotekehitys- ja testaustyötä. Yksi hänen työtehtävistä onkin osallistua maalien tuotekehitykseen. Nor-Maalin R&D:ssä yhteistyö kemistin ja testimaalarin välillä on tärkeässä osassa. Paras lopputulos etsitään yhdessä.

Miikan muita työtehtäviä ovat mm. testilevyjen maalaus erilaisiin tarpeisiin (esim. Silko– ja SSG-standardien mukaiset testaukset), laadunvalvonnan maalaukset, näytelevyjen ruiskuttaminen sekä tarvittaessa koemaalaukset asiakkaiden luona osana teknistä palvelua.

Suurin osa maalauksesta tehdään korkeapaineruiskulla, välillä työtehtäviin kuuluu myös yläkannumaalauksia ja pensselöintejä sekä telauksia. Yleensä maalattava pinta on hiekkapuhallettu teräs, mutta välillä maalauksia tehdään mm. sileälle teräkselle sekä sinkki- ja alumiinipinnoille.

Työskentely Nor-Maalissa

Miika kertoo nykyisen työnsä eroavan merkittävästi aikaisemmista työtehtävistään. Testimaalarin työssä ruiskutus pitää tehdä todella täsmällisesti. Kalvonpaksuudessa ei saa olla yhtään vaihtelua, koska yleensä maalattu kappale menee johonkin testiin. Nykyisin Miika maalaa pääosin pieniä testilevyjä, kun taas aikaisemmassa työssä, maalatut kappaleet olivat suuria koneen osia.

Miika pitää testimaalarin työstä, koska tässä hän pääsee kokeilemaan paljon erilaisia maaleja sekä erilaisten maalaustapojen vaikutusta lopputulokseen. Ruiskutustavoissa on huomioitava erilaisten maalilaatujen maalausominaisuudet. Esimerkiksi epoksin ruiskutusominaisuudet ovat erilaiset kuin polyuretaanimaalilla ja korkeakuiva-aineinen maali vaatii rauhallisemman kädenliikkeen kuin tuote, jossa on alhaisempi kuiva-ainepitoisuus.

Vapaa-ajalla Miika rakentaa pienoismalleja. Myös harrastuksessaan hän tarvitsee maalaustaitoja, sillä tärkeä osa pienoismallien tekoa on niiden maalaaminen, joka tehdään kynäruiskulla ja siveltimellä.

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä

Nor-Maalin Normadur Aqua DTM:n maalauksessa olosuhteilla on merkitystä. Miika maalaamassa Normadur Aqua DTM -maalia asiakkaan luona tehdyssä koemaalauksessa.

Normadur Aqua DTM-maalin maalaaminen

Vesiohenteisen polyuretaanimaalin ruiskuttaminen eroaa monen muun maalin maalaamisesta. Se on tehtävä tarkemmin kuin vastaavan liuotinohenteisen maalin ruiskuttaminen. Myös maalaus- ja kuivumisolosuhteilla on enemmän merkitystä.

Miikan vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen:

  • SEKOITA MAALISEOS KUNNOLLA. Sekoita ensin komponentti A huolellisesti ja lisää sitten kovettaja sekaan. Maaliosa ja kovettaja ovat kuin vesi ja öljy, ne eivät luontaisesti halua sekoittua keskenään. Kun komponentteja on sekoitettu mekaanisesti astian pohjaa myöten noin viiden minuutin ajan, maaliseos näyttää kiiltävältä ja maalattaessa tuote muodostaa kestävän ja kiiltävän pinnan. Jos sekoitusta ei ole tehty kunnolla, maalipinta jää mataksi, eikä se kovetu tasaisesti.

 

  • MAALIN KÄYTTÖAIKA PITÄÄ TARKISTAA KELLOLLA. Maaliseos on vielä juoksevaa käyttöajan ylityksen jälkeen, mutta tällaista maalia ei voi enää käyttää, koska sen tartunta maalattavaan pintaan on heikentynyt.

 

  • MAALIN TUOTTO ON YLLÄTTÄVÄN SUURI. Siksi Normadur Aqua DTM:n maalaukseen kannattaa valita pienempi suutin, kuin yleensä polyuretaanimaaleilla maalattaessa.

 

  • VESIOHENTEISILLA POLYURETAANIMAALEILLA ON MAKSIMIKALVONPAKSUUS, joka voidaan maalata ilman pinnan kuplimista (blister-free thickness). Jos tämä kalvonpaksuus ylitetään, pinnasta tulee matta ja epätasainen. Tätä kalvonpaksuusrajaa ei näe märästä maalikalvosta, vaan se tulee esiin vasta, kun maalipinta on lähes kuiva. Siksi maalilla ei voi maalata ”huvin vuoksi” ekstrakalvoa. Normadur Aqua DTM:n blister-free thickness on selkeästi korkeampi kuin useilla vesiohenteisilla polyuretaanimaaleilla.

 

  • VESIOHENTEISTEN MAALIEN VÄRI TUMMENEE HUOMATTAVASTI, KUN MAALI KUIVUU. Siksi sävyä ei voi verrata maalauksen aikana.

 

  • KUIVUMISOLOSUHTEILLA ON MERKITYSTÄ. Korkeampi lämpötila ja alhaisempi kosteus auttavat saavuttamaan hienomman maalipinnan. Maalaustuloksen voi helposti pilata huonolla ilmanvaihdolla.

”Kun muistaa nämä vinkit, Normadur Aqua DTM:llä voi ruiskuttaa upean näköistä, kiiltävää pintaa. Normadur Aqua DTM -maalia kannattaa kokeilla!” Miika sanoo.

Nor-Maalin Colour Service – Näyttäviä sävyjä teollisuuden tarpeisiin

28/11/2024 Nor-Maali tarjoaa asiakkailleen räätälöityjä väriratkaisuja, jotka vastaavat erilaisiin maalauskohteiden tarpeisiin. Colour Service luo laajan valikoiman sävyjä, jotka ulottuvat RAL- ja NCS S -vakioväreistä tuhansiin muihin vaihtoehtoihin.

Nor-Maalin Normafine 40 HS – Luotettava valinta kylmeneviin olosuhteisiin

30/10/2024 Syksyn viilenevien säiden ja talven lähestyessä on hyvä muistuttaa mieliin, mitkä maalit soveltuvat parhaiten teollisuusmaalaukseen kylmissä olosuhteissa. Kylmässä maalaaminen tuo mukanaan haasteita ja usein myös lisää kustannuksia, mutta oikealla tuotevalinnalla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä ilman, että laadusta joudutaan tinkimään. Maalin kuivumislämpötila ja maalaussysteemin kerroslukumäärä vaikuttavat suoraan prosessin kustannustehokkuuteen. Tässä yhteydessä Nor-Maalin Normafine 40 HS on erinomainen vaihtoehto – korkeakuiva-ainepitoinen polyuretaanimaali, joka kuivuu myös alhaisissa lämpötiloissa ja toimii kertamaalina.

Tehokkaampaa teollisuusmaalausta Nor-Maalin puolikiiltävillä Normathane 50 FD ja Norecryl 50 -maaleilla

27/9/2024 Esittelyssä kaksi Nor-Maalin tuotevalikoimaan kuuluvaa laadukasta ratkaisua, jotka parantavat maalausprosessisi suorituskykyä ja tarjoavat pitkäkestoista suojaa maalauskohteille: Normathane 50 FD ja Norecryl 50. Nämä puolikiiltävät maalit soveltuvat monenlaisiin käyttökohteisiin – teräsrakenteille sekä tuotemaalaukseen, sisä- ja ulkotiloihin. Kummallakin maalilla on omat erikoisominaisuutensa.

Työntekijäesittelyssä Oü Nor-Maalin Aleksandr Radtsenko

16/9/2024 Aleksandr Radtsenko työskentelee Oü Nor-Maalissa myyntipäällikkönä alueenaan Itä-Viro sekä osa Tallinnan alueesta. Osana Oü Nor-Maalin myyntitiimiä hän tarjoaa asiakkaillemme asiantuntevaa ja luotettavaa palvelua.

Nor-Maalin toimittamat korroosionestomaalit suojaavat Mein Schiff 7 loistoristeilijän teräsosia

10/7/2024 Meyer Turun rakentama loistoristeilijä Mein Schiff 7 valmistui kesäkuun alussa. Aluksen teräspinnat suojattiin Nor-Maali Oy:n toimittamilla Jotunin korkealaatuisilla korroosionestomaaleilla, joista käytössä olivat mm. Jotamastic 90, Jotacote Universal N10 sekä Hardtop AX.
Nor-Maalin vesiohenteinen Normadur Aqua DTM polyuretaanimaali

Vesiohenteinen kiiltävä polyuretaanimaali

NORMADUR AQUA DTM

TUOTESELOSTE