1/4/2021
Nor-Maalin vesiohenteisten tuotteiden, kuten Normadur Aqua DTM:n maalauksessa maalaustavalla ja olosuhteilla on merkitystä. Maalien ruiskutusominaisuuksien ja olosuhteiden vaikutusta onnistuneeseen lopputulokseen Nor-Maalin testimaalaamossa tarkastelee Nor-Maalin testimaalari Miika Bergdahl. Miika kertoo työstänsä sekä antaa vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen.
Miika on työskennellyt ruiskumaalauksen parissa 25 vuotta ja hänellä on vankka kokemus sekä teollisesta maalauksesta että pienemmän mittakaavan testimaalauksesta. Nor-Maalissa hän on ollut syksystä 2018 saakka, jota ennen hän työskenteli 19 vuotta teollisuudessa.
Aloitettuaan Nor-Maalissa, Miikan näkemys maaleista ja niiden käyttöön vaikuttavista tekijöistä avartui huomattavasti. Jotta asiakas saa käyttöönsä toimivan tuotteen, on se vaatinut huomattavan määrän tuotekehitys- ja testaustyötä. Yksi hänen työtehtävistä onkin osallistua maalien tuotekehitykseen. Nor-Maalin R&D:ssä yhteistyö kemistin ja testimaalarin välillä on tärkeässä osassa. Paras lopputulos etsitään yhdessä.
Miikan muita työtehtäviä ovat mm. testilevyjen maalaus erilaisiin tarpeisiin (esim. Silko– ja SSG-standardien mukaiset testaukset), laadunvalvonnan maalaukset, näytelevyjen ruiskuttaminen sekä tarvittaessa koemaalaukset asiakkaiden luona osana teknistä palvelua.
Suurin osa maalauksesta tehdään korkeapaineruiskulla, välillä työtehtäviin kuuluu myös yläkannumaalauksia ja pensselöintejä sekä telauksia. Yleensä maalattava pinta on hiekkapuhallettu teräs, mutta välillä maalauksia tehdään mm. sileälle teräkselle sekä sinkki- ja alumiinipinnoille.
Miika kertoo nykyisen työnsä eroavan merkittävästi aikaisemmista työtehtävistään. Testimaalarin työssä ruiskutus pitää tehdä todella täsmällisesti. Kalvonpaksuudessa ei saa olla yhtään vaihtelua, koska yleensä maalattu kappale menee johonkin testiin. Nykyisin Miika maalaa pääosin pieniä testilevyjä, kun taas aikaisemmassa työssä, maalatut kappaleet olivat suuria koneen osia.
Miika pitää testimaalarin työstä, koska tässä hän pääsee kokeilemaan paljon erilaisia maaleja sekä erilaisten maalaustapojen vaikutusta lopputulokseen. Ruiskutustavoissa on huomioitava erilaisten maalilaatujen maalausominaisuudet. Esimerkiksi epoksin ruiskutusominaisuudet ovat erilaiset kuin polyuretaanimaalilla ja korkeakuiva-aineinen maali vaatii rauhallisemman kädenliikkeen kuin tuote, jossa on alhaisempi kuiva-ainepitoisuus.
Vapaa-ajalla Miika rakentaa pienoismalleja. Myös harrastuksessaan hän tarvitsee maalaustaitoja, sillä tärkeä osa pienoismallien tekoa on niiden maalaaminen, joka tehdään kynäruiskulla ja siveltimellä.
Vesiohenteisen polyuretaanimaalin ruiskuttaminen eroaa monen muun maalin maalaamisesta. Se on tehtävä tarkemmin kuin vastaavan liuotinohenteisen maalin ruiskuttaminen. Myös maalaus- ja kuivumisolosuhteilla on enemmän merkitystä.
Miikan vinkit Normadur Aqua DTM:n maalaukseen:
”Kun muistaa nämä vinkit, Normadur Aqua DTM:llä voi ruiskuttaa upean näköistä, kiiltävää pintaa. Normadur Aqua DTM -maalia kannattaa kokeilla!” Miika sanoo.