19/3/2021
Nor-Maalin korkeakuiva-aineisten NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer ja Noreguard HS epoksimaalien teknologia perustuu uusiutuviin luonnonmateriaaleihin ja niiden hyödyntämiseen.
Ympäristönsuojelun tiukentuneet määräykset ja huoli luonnon hyvinvoinnista haastavat meidät kehittämään tuotteitamme yhä paremmiksi ja ympäristöä vähemmän kuormittaviksi. Maalinvalmistajan roolissa voimme olla vaikuttamassa omalta osaltamme tuotteen hiilijalanjälkeen ja edistämään uudistuvien raaka-ainevarojen käyttöä tuotevalikoimassamme.
NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer ja Noreguard HS ovat korkeakuiva-aineisia, nopeasti kuivuvia epoksimaaleja, joita voi käyttää myös alhaisissa lämpötiloissa (< 5° C). Vaikka tuotteet kuivuvat nopeasti, niiden käyttöaika on kuitenkin tarpeeksi pitkä. NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer ja Noreguard HS tuotteet soveltuvat hyvin kylmässä ilmastossa käytettäviksi. Erittäin nopean kuivumisen lisäksi näillä maaleilla on erinomaiset korroosionesto-ominaisuudet.
Näissä tuotteissa käytettävän raaka-ainepohjan valmistuksessa hyödynnetään uusiutuvaa luonnonmateriaalia. Lähde ei ole ruoka-aineketjussa, vaan siitä syntyvässä jätejakeessa. Huolellisen testauksen sekä maalinvalmistusreseptien optimoinnin myötä jopa 30 % – 60 % maalikomponentin koostumuksesta (maaliosa ja/tai kovete) voi olla biopohjaista alkuperää. Näiden raaka-aineiden valmistusprosessissa käytetyllä teknologialla voidaan siis muuntaa kustannustehokkaasti luonnon tarjoamia runsaita raaka-ainevaroja korkealuokkaisiksi lopputuotteiksi. Tämä osaltaan vähentää merkittävästi fossiilisten materiaalien osuutta sekä valmistusprosessissa että lopputuotteissa.
Maalien sisältämästä liuottimesta huolimatta, voidaan näitä tuotteita (NorECOat FD Primer, NorECOat HS Primer ja Noreguard HS) pitää ympäristöystävällisempinä. ”Näitä korkeakuiva-aineisia tuotteita on helppo käyttää ja ne muodostavat yhtenäisen, hyvin suojaavan pinnan erilaisissa olosuhteissa. Maalausprosessin nopea läpimenoaika ja käytettävyys monissa lämpötiloissa säästävät asiakkaan resursseja ja energiaa sekä antavat myös joustavuutta tuotantoon. Biopohjaisten raaka-aineiden käyttö näissä tuotteissa on erinomainen lisä kestävän kehityksen kannalta”, kertoo laboratoriopäällikkö Mika Perälä.
Biopohjaisilla maaleilla on edelleen suhteellisen pieni rooli maaliteollisuudessa. Nykyisen markkinaosuuden arvioidaan olevan noin 5 % myynnistä. Edistystä on kuitenkin tapahtunut viime vuosina. Skandinavian maat, Saksa ja Ranska ovat käyttömäärissä muita edellä. Näissä maissa kysyntä johtuu asiakkaiden kasvavasta ympäristötietoisuudesta. Vihreät arvot ovat tärkeässä osassa brändin hallintaa. (https://www.european-coatings.com/articles/archiv/bio_based-coatings-overview-increasing-activities)